Consultatie

A chinese lion statue

CONSULTATIEDe eerste consultatie bestaat uit het opmaken van een TCG-diagnose. Dit is een diagnose die gebaseerd is op de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde.


Deze diagnose is verschillende van de Westerse geneeskunde. Door middel van 4 technieken wordt er een energetisch bilan van de patiŽnt opgesteld op basis van zowel fysische als emotionele symptomen.

Deze technieken zijn:
 • uitgebreide ondervraging
 • observatie
 • tongdiagnose
 • polsname • Uitgebreide ondervraging:

  Bij de ondervraging worden er niet alleen vragen gesteld over de klachten zelf, maar komen er ook andere onderwerpen aan bod. Dit kan gaan over vermoeidheid, zweten, koude of warmte, erfelijkheid, stoelgang, spijsvertering, menstruatie, slaappatroon, het zicht, het gehoor e.d.

  Observatie:

  Bij de observatie van de patiŽnt wordt gekeken naar de lichaamsbouw, de huid, de ogen, de houding e.d.

  Tongdiagnose:

  Bij de tong wordt er rekening gehouden met de kleur, de vorm en het tongbeslag. Hierdoor krijgt de acupuncturist een juist beeld van de toestand van de energetische organen.

  Polsname:

  Elk energetisch orgaan heeft een plaats in ons polsgewricht. Door middel van de polsname kan de therapeut een beeld krijgen van de kwaliteit van deze organen.

  Na het opstellen van dit energetisch bilan, zal de acupuncturist zijn behandeling bepalen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klachten en symptomen van de patiŽnt.

  Verder wordt er ook altijd rekening gehouden met eventuele aanbevelingen van de behandelende arts.